Microsoft tjänar allt mindre pengar på flaggskeppsprodukten Windows. Andelen i förhållande till total omsättning har halverats på tio år, visar Digital Tekniks granskning.
Digital Teknik har sammanställt siffror från Microsofts årsrapporter under tio år, 2005–2016, som visar att Windows del av de totala intäkterna har halverats. Affärsområdet som i årssiffrorna kallas ”Windows division”, eller på senare år ”Windows PC operating system”, har gått från att stå för 30 procent av omsättningen 2006 till att motsvara 15 procent 2015.
Samtidigt som Microsoft som helhet mer än fördubblat sin omsättning under tioårsperioden, har Windows omsättning bara ökat från 13 miljarder till 14,8 miljarder dollar.
Enligt Johan Hallberg, branschanalytiker inom it på IDC, är den här utvecklingen helt väntad, och beror egentligen mer på att Windows inte är lika lönsamt längre än att operativsystemet i sig skulle vara på väg att tappa i betydelse. Den minskade lönsamheten hänger i sin tur samman med en prispress nedåt, där bland annat Apple har erbjudit nya versioner av sina operativsystem gratis.
Dessutom sjunker pc-försäljningen, vilket särskilt drabbar Microsoft som inte alls lyckats mäta sig med konkurrenterna när det gäller plattor och mobiler, där marknadsandelen för Windows är låg.
”Server products and tools” är däremot ett segment med ökande omsättning hos Microsoft, vilket går i linje med Microsofts prioriteringar. Molntjänster har också ökat markant: omsättningen har mer än fyrfaldigats under tre år, 2013–2015, och låg senast på 5,8 miljarder dollar.
Att Windows troligen kommer fortsätta att minska sina intäkter betyder inte att produkten i sig blir mindre viktig.
– Hela Azure bygger till största delen på att kunder har Windows internt, säger Johan Hallberg.
Dessutom ökar intäkterna för spel hos Microsoft, till exempel Xbox, och datorspelare kommer att fortsätta använda pc och att kräva bra datorer – och operativsystem, tror Johan Hallberg.