Privatpersoner som vill placera en kamera på en plats där allmänheten inte har tillträde, till exempel i hemmet eller på tomten, behöver varken söka tillstånd eller göra en anmälan för videoövervakningen. Det beror på det så kallade privatundantaget, som i korthet innebär att privatpersoner inte lyder under kameraövervakningslagen.

Trots att du slipper ansöka om tillstånd finns vissa regler att förhålla sig till. Här är vad som gäller:

  1. Inte på allmän plats
    Du får inte filma en plats där allmänheten har tillträde. Kameran får alltså inte fånga gatan utanför på bild, och inte heller exempelvis en allmänning.
  2. Agera endast som privatperson
    Du måste kameraövervaka som privatperson. Om du övervakar som företag eller annan juridisk person omfattas du av kameraövervakningslagen, och då gäller andra regler.
  3. Syftet måste vara privat
    Övervakningen måste, i lagtextens ord, ske ”som ett led i verksamhet av rent privat natur”. Detta baseras dels på syftet med övervakningen, och dels på den plats där övervakningen bedrivs. Som exempel nämner Datainspektionen att en kamera i bostaden, uppsatt av den boende, är tillåten. Samma sak gäller kameror i garage, förråd och sjöbodar så länge dessa platser inte används i näringsverksamhet.
  4. Inte lägga ut på nätet eller sprida vidare på annat sätt
    Du får inte sprida det inspelade materialet vidare, till exempel på nätet.

Molnlagring och bevismaterialMånga moderna ip-kameror skickar inspelat material till olika molntjänster på nätet. Denna typ av molnlagring är godtagbar för privatpersoner, enligt Sara Smeds, jurist på Datainspektionen.

– Kameraövervakningslagen gäller inte vid privatundantaget, så de bestämmelser om säkerhetsåtgärder som finns i lagen är inte tillämpliga, säger hon.

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”]

dvr-kit24

Qihan DVR-KIT24 – DVR-kit med en DVR-enhet med 4 kanaler och två Bulletkameror och två Domekameror, 720p, IR, vit Mycket lättanvänt DVR-kit med två Bulletkameror och två Domekameror och en DVR-enhet. DVR-enheten behöver kompletteras med en 3,5″ SATA-hårddisk med en kapacitet på upp till 4TB.

Du får också sprida materialet vidare till polisen om du till exempel fångar en inbrottsjuv på film.

– Privatundantaget fortsätter att gälla om en person som har ett privat syfte i efterhand bestämmer sig för att sprida bilder, till exempel genom att lämna dem till polisen vid en brottsanmälan, säger Sara Smeds.

Tillåtet att filma trapphuset

För dörrmonterade så kallade titthålskameror är reglerna mer komplicerade. Om en titthålskamera bara fångar din inhägnade tomt kan du vara lugn, då gäller samma sak som för övriga övervakningskameror. Om kameran däremot också filmar gatan utanför huset, eller någon annan plats där allmänheten har tillträde, behöver du ansöka om tillstånd från Länsstyrelsen. Du får av förklarliga skäl inte heller filma grannens tomt eller bostad, om inte grannarna har gett dig tillstånd.

Titthålskameror är tillåtna i både villa och lägenhet, men det finns regler du måste följa. På bilden den crowdfundade dörrkameran Chui.

Däremot får du faktiskt rikta en titthålskamera mot trapphuset i ett lägenhetshus, men då gäller det att du håller dig till Datainspektionens ganska snäva regler. Myndigheten anser att en titthålskamera i ett lägenhetshus bara får vara aktiv i samband med att någon ringer på dörren (och max 30 sekunder därefter), och att den då ”i princip” bara filmar den person som ringer på dörren. En konstant filmande titthålskamera utrustad med vidvinkellins är med andra ord inte ok, enligt Datainspektionen.

Om du vill veta mer om vad som gäller rekommenderar vi ett besök på Datainspektionens sajt. Där finns svar på de flesta frågor du kan tänkas ha om kameraövervakning av hemmet.