Översatta tankar av Steven J. Vaughan-Nichols
Windows är osäkra av design och MacOS är inte mycket bättre
Jag förkastade nyligen Windows för att vara alltför nyfiket, men vet du vad? Det är inte bara Windows. Ända sedan Yosemite kom ut , har Apples MacOS varit lika opålitliga. Likadant när det gäller Chrome OS, Android och iOS, kom igen! De är alla byggda kring molntjänster; och avsikt att dela allt du gör med tredjepartstjänster. Vad är svaret? Desktop Linux.
Med president Trump som överväger att be utländska besökare att avslöja alla webbplatser och sociala medier platser de besöker och Jeff Sessions, Trumps justitiekansler som, vill ha kryptografiska bakdörrar, jag tror integritet är viktigare än någonsin.
Visserligen har jag prisat Desktop Linux hur länge som helst, men vill du ha privatliv är det en ny anledning att använda den. Förr i tiden, när Windows hade riktigt usel säkerhet, rapporterades det åtminstone inte in till huvudkontoret. Nu gör den det, och så gör nästan alla operativsystem.
Chrome OS och Android, till exempel, är Linux-distributioner, men de fungerar bara full ut, ifall där finns en internet-anslutning. Google gör sina pengar, från din information.
Så om sekretess verkligen är viktigt för dig, och du behöver ett operativsystem som inte skickar alla dina aktiviteter till World Wide Web. Så innebär det en linuxdator för alla praktiska ändamål.
Varför?
Eftersom du kan säkert använda molntjänster som Gmail eller Microsofts Office 365 på Linux, men de flesta Linux programmen ligger och körs på den lokala datorn, utan att skicka information ut på internet.
Dessa applikationer, såsom Libreoffice , Evolution e-postklient och GIMP bildredigerare, är minst lika bra som sina Windows motsvarigheter. Om du behöver ett specifikt Windows-program, är chanserna goda att Wine 2,0 , en uppsättning av Windows API:er som har portats till Linux, låter dig köra det specifika programmet på toppen av Linux. Till exempel körs Microsoft Office 2013 nu på Linux med Wine. Om du tror att Linux är för svårt att använda, tänk om.
Moderna Linux-distributioner är lika enkla att använda som Windows XP någonsin var. I synnerhet gillar jag Linux Mint 18,1 med Cinnamon. Mint har allt som ett traditionellt WIMP (windows, icons, menu and pointer) skrivbord bör ha. Om du har använt något annat skrivbord under de senaste 10 åren, får du igång med Mint snabbt.
Dessutom är Linux mindre känsligt för sårbarheter än Windows. Windows 10 får fortfarande sin vanliga andel av kritiska patchar varje månad. Jag är inte alls bekväm med att Microsoft släpper sina säkerhetsbulletiner till förmån för en sökbar databas med supportdokument. Jag tror att det kommer att göra det mycket svårare att veta vad som är fel med Windows.
Om du vill ha ännu mer säkerhet, och om du är villig att gå den extra milen för att få det, och du inte är en vanlig stationär användare, prova säkrade Linux distributioner såsom Kali Linux , Qubes OS och varianter . Tänk dock på att det du gör på internet avgör din nivå av sekretess. Om du lägger upp alla dina tankar på Facebook, inte ens Tails kan ge dig någon verklig sekretess att tala om.
Uppfatta nu mig inte fel. Linux har sin andel av säkerhetsproblem, men det finns mycket färre av dem. Ändå som säkerhetsgurun Bruce Schneier klokt sade, ”Säkerhet är en process, inte en produkt.” Men med Linux, börjar du från en säkrare och mer privat grund.
Steven J. Vaughan-Nichols har skrivit om teknik och varit verksamhet inom teknik sedan CP/M-80 var ett banbrytande operativsystem, 300bps var en snabb Internet-anslutning, Wordstar var state-of-the-art ordbehandlare och vi gillade det!
Originalartikeln finns på Computer World