Site icon Thurn Data & System Konsult

Låt Linux rädda din gamla dator – helt gratis

Din gamla dator behöver hamna på tippen. Om du utrustar den med Linux kan den få nytt liv. Det bästa av allt är att det inte kostar dig ett öre.

Alla har vi väl en eller flera gamla datorer som står undanstoppade någonstans och inte längre används eftersom de känns för gamla och trötta. Förmodligen har de urgamla operativsystem som inte längre stöds, exempelvis Windows XP eller Windows Vista. Säkerheten är usel, och det går inte att uppgradera.

Men datorn är faktiskt fortfarande användbar om den utrustas med ett modernt operativsystem som inte har så stora resurskrav, nämligen Linux. Det här är också en bra lösning om du har dåligt med pengar och helt enkelt inte har råd att köpa en ny dator.

Inte längre krångligt

Många är lite rädda för Linux, eftersom de har hört att det är så invecklat och krångligt att använda. Men så är det inte alls, inte numera. Det enda lilla motstånd som finns är att det är annorlunda – du måste lära om lite av det du vant dig vid med Windows och Windowsprogram.

Linux är ett gratis operativsystem som har funnits sedan början av 90-talet, och har sedan nått en användarbas som spänner över industrier och kontinenter.

Linux finns överallt, till exempel i telefoner, bilar och kylskåp. Det driver det mesta av internet, vetenskapliga superdatorer och världens börser. Linux är ett av de mest pålitliga, säkra och bekymmersfria operativsystem som finns.

Vad är Linux?

Linux består av ett antal delar:

Bootloadern. Mjukvaran som hanterar datorns startprocess. För de flesta användare kommer detta helt enkelt att vara en skärm som dyker upp och så småningom försvinner när själva operativsystemet startas.

Kärnan. Det här är den enda delen av det hela som faktiskt heter Linux. Kärnan är operativsystemets lägsta nivå och hanterar processor-, minnes- och kringutrustning.

Daemoner. Det här är bakgrundstjänster (utskrift, ljud, schemaläggning och liknande) som antingen startar från början eller efter att du loggat in på skrivbordet.

Skal. Skalet är en kommandoprocess, ungefär som Kommandotolken i Windows. Det låter dig styra datorn via kommandon som skrivs in i ett textgränssnitt. Från början fanns bara detta, vilket skrämde bort många från Linux. Den oron behöver inte finnas längre – med moderna skrivbordsversioner av Linux behöver du inte någonsin röra kommandoraden.

Grafisk server. Det här är delsystemet som visar grafiken på din bildskärm. Det kallas vanligtvis X-servern eller bara X.

Skrivbordsmiljö. Detta är den del av som vanliga användare faktiskt interagerar med, precis som i Windows. Det finns många skrivbordsmiljöer att välja mellan (Unity, Gnome, Cinnamon, Enlightenment, KDE, XFCE, med flera). Varje skrivbordsmiljö innehåller inbyggda program (till exempel filhanterare, konfigurationsverktyg, webbläsare, spel och annat).

Applikationer. Skrivbordsmiljöer erbjuder inte ett fullt programutbud. Precis som till Windows finns det till Linux tusentals högkvalitativa mjukvarutitlar som enkelt kan hittas och installeras. De flesta moderna Linux-distributioner inkluderar App Store-liknande verktyg som centraliserar och förenklar installationen.

Alla dessa delar finns där, precis som motsvarande i Windows, men du märker inte så mycket av dem i ett modernt Linux. Det är bara att tuta och köra.

Många varianter

Till skillnad från Windows 10 finns det inte en enda version av Linux, utan en stor mängd olika så kallade distributioner. Linux-distributioner tar Linux-kärnan och kombinerar den med annan mjukvara som GNU-kärnverktyg, X.org-grafisk server, en skrivbordsmiljö, webbläsare och mycket mer.

Varje distribution förenar en kombination av dessa element till ett enda operativsystem som du kan installera.

De har alla lite olika utseende och hanteras inte heller exakt likadant. De är också olika svåra att vänja sig vid. Du hittar en lista på de vanligaste i faktarutan nedan och kan installera vilket du vill av dem. Vi har valt Linux Mint, en nybörjarvänlig variant av det populära Ubuntu.

När du har din Linuxinstallation igång kan du göra nästan exakt samma saker som du tidigare använde Windowsdatorn till. Programutbudet är enormt och det mesta är gratis. Det enda du kanske måste försaka är populära, moderna spel, men dem kunde du säkert inte köra på den där datorn i alla fall… Och spela kommer du att kunna göra ändå, för spel finns det gott om.

Det finns mer av denna artikel från PcförallaGuide: Så installerar du Linux steg för stegSå funkar Mint – och programmen

Exit mobile version