Sjukhus, skolor, företag och helt vanliga hemdatorer. Ingen tycks gå säker från ransomware, gisslanprogrammen som kapar filer och hårddiskar för att sedan kräva ägaren på pengar för att ge dem tillgången tillbaka. Men betalning är ingen garanti för att filerna hamnar i rätta händer.
Problemet är inte nytt, den första attacken rapporterades redan 1989. Men de har blivit både vanligare, mer avancerade och betydligt svårare att bli av med de senaste åren. Säkerhetsexperter har på senare tid sett att ransomware vuxit och blivit ett av de största hoten mot cybersäkerheten. Attackerna har till och med gått om antalet rapporterade dataintrång sedan 2005.
Under årens lopp har det funnits två typer av skadliga program som utpressarna återkommit till år efter år: krypterings- och inlåsningsvarianten. Det framgår rätt tydligt vad de gör. Den första varianten krypterar informationen, den andra låser den inne så användaren inte kommer åt den. Den senare har varit ett vanligt tillvägagångssätt vid attacker mot Android-enheter.
Säkerhetsexpert Terrance DeJesus arbetar på amerikanska Solutionarys säkerhetsteam. Han blickar tillbaka på de senaste 27 åren och på utvecklingen av ransomware som drabbat såväl företag som privatpersoner.